Caravaggio, un pintor rebel a la Roma barroca

Carregant Esdeveniments

Caravaggio, un pintor rebel a la Roma barroca

amb Mercè Riera, historiadora de l’art

Pintor controvertit, Michelangelo Merisi da Caravaggio va néixer a Milà el 1571. El gran gruix de la seva producció però va tenir lloc a Roma entre 1592 i 1606. Artista de caràcter irascible i de vida desordenada, marxarà a Nàpols i més tard Malta i Sicília, on deixà també testimonis de la seva pintura, per tornar a Roma el 1610, any de la seva mort amb només 39 anys.
La seva obra tindrà una influència decisiva en el desenvolupament de la pintura barroca, caracteritzada per un fort dramatisme que obté a través del perfeccionament tècnic i l’ús de les llums i les ombres i que es coneixerà com clarobscurisme o tenebrisme.

Després del saqueig de Roma per part de Carles V l’any 1527, la ciutat que havia estat el bressol del cristianisme haurà d’esperar fins pràcticament el final d’aquesta centúria per iniciar la seva recuperació. Serà de la mà del papa Sixte V (1585-1590) quan Roma recuperarà l’esplendor que havia tingut en els temps de l’Imperi. La ciutat dels papes havia de superar la ciutat dels cèsars, iniciant-se així un període de frenètica activitat urbanística que canviaria per sempre més la fesomia de la ciutat, amb la finalització de les obres de Sant Pere del Vaticà, la restauració d’elements de l’antiguitat, l’obertura de nous carrers, avingudes i grans places i la construcció de nous edificis…

Per tots aquests motius, us proposem aquest viatge a la Ciutat Eterna, on d’una banda, volem resseguir l’obra pictòrica de Caravaggio, tot visitant esglésies, capelles i col·leccions diverses on es conserva la seva obra. I de l’altra, contextualitzar-la en la ciutat que començava a transformar-se després del Concili de Trento i que maldava per esdevenir el centre de la Cristiandat i on la cúria romana, papes i cardenals, van esdevenir grans mecenes artístics.

Reserves:

Si esteu interessats en aquesta sortida, envieu un correu electrònic a culturals@doperatraveller.net

Organització Tècnica:

Octubre 08 2022

Detalls

Inici: 8 Octubre
Final: 12 Octubre
Preu: 1680€
Categories: ,

Localització

Roma

Roma, Italia

+ Mapa de Google

Per qualsevol consulta, podeu fer-ho adreçant-vos aquí, o bé al tel. de Te de Tertúlia: 93 7578101.

Ponent / Acompanyant

Mercè Riera